Lek przeciwwirusowy Acyclovir - opinie

Zrobiliśmy prawdziwe recenzje na temat leku Acyclovir, które są publikowane przez naszych użytkowników. Najczęściej odpowiedź jest pisana przez matki małych pacjentów, ale także opisują osobistą historię stosowania leku na sobie.

Do stosowania ogólnoustrojowego (wewnątrz i / lub na zewnątrz): zakażenia wywołane przez wirusy Herpes simplex typu 1 i 2 oraz Varicella zoster; zapobieganie infekcjom wywołanym przez wirusy Herpes simplex i Varicella zoster (w tym u pacjentów z obniżoną odpornością); w ramach kompleksowej terapii ciężkiego niedoboru odporności (w tym w obrazie klinicznym zakażenia HIV) oraz u pacjentów po przeszczepieniu szpiku kostnego; zapobieganie zakażeniu wirusem cytomegalii po przeszczepie szpiku kostnego. Do stosowania miejscowego w okulistyce: zapalenie rogówki i inne uszkodzenia oczu wywołane przez wirus Herpes simplex. Do użytku zewnętrznego: infekcje skóry wywołane przez wirusy Herpes simplex i Varicella zoster.

Dyskusja

. czas. teraz nie jest tak duży i dostaje albo wargę lub pod nosem))) Przy okazji, po raz pierwszy dostał opryszczki, nie rób niszę. poszedł z nim)) Sedna namaścił acyklowir. ale nie będę zbyt gorliwy. Tutaj infa! nie martw się) opryszczka na wardze ciężarnych kobiet (i ich mężów).ui kobiet cierpiących na opryszczkę warg w czasie ciąży przez łożysko do krwi płodu do przeciwciał wirusa opryszczki, które w czasie ciąży i po 3-5 miesiącach po urodzeniu, aby chronić dziecko.ui mężczyźni jak „zimna” na ustach nie wpływa na jakość spermy, płodność, i tak dalej. Mężczyźni z opryszczką na ustach mogą bezpiecznie począć dzieci. I jeszcze to jest ważne md.

. i trzeba było go pić przez długi czas. Spróbuję, mam nadzieję, pomogę, wszyscy o nim piszą. W ogóle, tu wszyscy takie samo traktowanie-smektyt, pankreatyna, antybiotyk jeśli antibiotk nie pomoże, acyklowir (jesteśmy uczuleni na to, lekarz powiedział, że tak często się zdarza), a jeśli w ogóle złe-zakraplacz.

Leczenie i profilaktyka opryszczki na ustach niesie leku stosując preparaty oparte na acyklowir. Takie leki nie są zalecane kobietom w okresie ciąży i laktacji. A co powinni zrobić? Jak zapobiec objawy opryszczki na ustach w czasie ciąży i karmienia piersią? Stosowanie czosnku w leczeniu objawów opryszczki na ustach od dawna stosowane w medycynie ludowej. Na przykład, w http://perfectfood.ru/2010/10/chesnok-sostav-i-poleznye-svojstva-chesnoka/ żądanie stamtąd „Skład czosnku zawiera substancje czynne - lotne, a to ze względu na jego użyteczność.

Leczenie w czasie ciąży i laktacji Jak zawsze pomaga "Zovirax" lub "Acyclovir". Maści te praktycznie nie są wchłaniane do krwi i w żaden sposób nie wpływają na rozwój zarodka. Nawiasem mówiąc, gormyaschim matki mogą je również użyć (i pamiętać, mamo: zimno na ustach całkowicie zgodnych z karmienia piersią).Istnieje nawet środki ludowej opryszczka, głównie związanych z jedzeniem. W tym czasie musisz jeść tyle owoców i warzyw, zrzucać 1-1,5 litrów płynów dziennie, nie jeść tłustych potraw, wykluczać cukier i czekoladę. Zaleca się przyjmowanie "Acyklowiru", "Liz.

. taki był przyjaciel. Znalazłem 2 rodzaje opryszczki, w tym drugi typ, o którym mówisz. Mój lekarz Planując to konto, napisałem niesamowity lek Acyclovir w tabletkach. Codziennie przez rok piję 800 mg dziennie. A jego rok już minął. Zdarza się dokładnie trzy razy w roku, a mąż wpadł w panikę "A jak znieść?". Idź do lekarza, ale dzisiaj musisz wziąć acyklowir. A kiedy opryszczka już tu jest, trzy razy dziennie przez 800 miesięcy w 3 dni. Następnie tydzień na 800 mg dziennie. To jest recepta dla mnie, która cierpi na opryszczkę, więc moi przyjaciele piją ją w innych miastach, wszyscy lekarze przypisują mu to. Życzę powodzenia i uciekam do apteki! Opryszczka bezpośrednio pozostaje w tym stanie w kooperacji.

Opryszczka na ustach nie ma wpływu na płód, ale jeśli jednak okaże się, że jesteś w ciąży, skonsultuj się z lekarzem, aby przepisać odpowiednie leczenie. W międzyczasie używaj acyklowiru na zewnątrz, to bardzo pomaga.

Cześć, Acyklowir należy do kategorii B bezpieczeństwa leków podczas ciąży, co oznacza, że ​​lek ten można stosować w czasie ciąży tylko, jeśli jest to absolutnie konieczne. Instrukcje dotyczące leku wskazują, że dopuszczalność stosowania w okresie ciąży i karmienia piersią nie została wystarczająco zbadana. Jednak wpływ Acycloviru na rozwój ciąży został przetestowany w kilku badaniach medycznych. Według naukowców, Acyclovir w postaci tabletek, maści lub w środku.

. Oops oczywiście nie jest dzieckiem. Piję, gdy boli mnie głowa (dmuchanie itp.) Wszystko w akapicie jest pisane łącznikiem - to znaczy coś do wyboru Piana w pencivir - rozmaz. Acyklowir - napój. Dziecko, które smaruje przeziębienie na warstwie labirynmu jest nierzeczywiste - od razu slizyvaet.Stopopgin do mnie bardzo pomaga lub pomaga z gardła. Na pierwszych znakach: Przeciw strepsilom - nie dziecku. Zgadzam się raczej z bezużytecznością. Nie piję, mój mąż i matka piją. Flemoxin na pewno by się nie powołał. Napisałem, syn mojej ciotki jest farmaceutą. Lekarz przepisał inny antybiotyk, ale nasza ciotka powiedziała, że ​​jest zbyt silny. Zaproponował również analog, który nie jest tak szkodliwy dla TRAKTORA GASTROINTESTINAL. Nie mieliśmy żadnych problemów z przewodem pokarmowym. Czytam.

Tutaj o acyclovir zgadzam się, to na mnie zjada proste usta, a zovirax nie jest obecny. I biorę na ból przy m świece Voltaren zawsze pomaga w 5 minut, a raz w aptece doradzał Diclofenac (gdzie ten sam skład) i nie pomaga !! Myślę, że jeśli skład jest taki sam, nie oznacza to, że stosunek dobrze, lub przepis na przygotowanie leków jest taki sam. Ale ibuprofen jest lepszy dla mnie niż nurof.

. Świece stawiają Viferon, bardzo dobry immunomodelujący. Znany pediatra bardzo się chwali. Jest nawet zalecany do zapobiegania przeziębieniom. Nic nie szkodzi, tylko morze! Acyklowir w tabletkach. Wysypka sami, nie wiem, jak w pewnym miejscu, ale na twarz farbą wyznaczonym Castellane (co ospa wietrzna rozmaz) i Lokoid (bardzo silna maść, jednak powiedział, hormonalne i po słabsze leki nie działają). Jeśli Lokoid nie chce wziąć, a następnie maści acyklowir. Ale osobiście nie pomogłem. Czytaj w sieci bardziej szczegółowo o wszystkich tych leków są podejmowane i jakie wskazania. Znajdź to całkiem proste, wszystkie one będą prod.

. i jest pokazany. Ale jak mówi mi lekarz, infekcja jest gorsza dla organizmu. Oczywiście czytam też przeciwwskazania. Ale używam środków zewnętrznych, nawet jeśli są przeciwwskazane. Teraz używam acyklowiru na przeziębienie. A wcześniej mój nos kapał z sanorin. Ponieważ brak tlenu jest również zły. Zakończ.

. nazywano ją również, ale w cenie porównywalnej do Immodium. Ale-shpa (zakładka 200 p 60) - Drotoverin (50 r - 50 tab). Lomilan (110 R) - LoraGeksal (75 P) Panadol - paracetamol Zovirax - (. 20 rubli) Acyklowir Tsiploks -. Cyprofloksacyny (200 rubli) Lioton żel - maść heparyną. Bepanten (220 P) - Depantol (187 P) - Pantoderm (120 rubli). Ambroksol - ambrobene, Mucosolvan ksylometazoliny (galazolin) - różne drogi wkrapla stopangin nosa (heksetydyna) - Geksoral nitroksolin - 5-zwierny Aspiryna UPSA (Francja), acetylosalicylowy kwas (Rosja) Rinonorm (Niemcy) Rinostop (Rosja) Nazivin (Niemcy) ksylenu (Rosia) Nurofen Ibuprofen krajowy lub Ibufen Neyromultivit Pentavit - witaminy.

. leki ressivnye, typ phenindione antykoagulanty, środki kontrastowe radioizotopowe do leczenia lub kontroli, preparaty litu, większość leków (z wyjątkiem acyklowiru, zanamiwir, zydowudynę, limovudina oseltamiwir - ostrożnie) preparaty worming atakzhe antybiotyki: makrolidy (klarytromycyna midecamycin, roksytromycynę, spiramycynę) tetratsik-Liny chinolony i fluorochinolony, glikopeptydy, nitów, roimidazoly, MFE chloru Ilość audio kotrimoksazol. Jednakże, leki wymienione innymi antybiotykami nie są przeciwwskazane karmienia. Generalnie bezpieczny, stosowany w dużych dawkach, krótszych kursów paracetamolu, acetyl.

Zawsze uważnie czytam instrukcje dotyczące leków, które piszą lekarze, a potem już decyduję, czy oddać dziecko. Acyklowir, który jest przepisywany nam przeziębienie, jest częściej stosowany w leczeniu infekcji i wirusów opryszczkowych, a ponadto jego dzieci w wieku poniżej 3 lat nie mogą. Kiedy zadzwoniłem do naszego lekarza i powiedziałem to, ona powiedziała, że ​​to wszystko śmieci, to rzekomo lek przeciwwirusowy, nie tylko przeciwko opryszczce i przepisują ją dzieciom od pierwszych dni. Cóż, co myśleć? Kto ma rację - producent leku, który w każdym przypadku testuje lek przed zwolnieniem na przenośniku lub lekarzach, k.

. Jest anodowany tylko w przypadku ich krótkotrwałego użytkowania. Jeśli trzeba wziąć każdy z tych leków więcej niż jeden lub dwa tygodnie, należy skonsultować się z lekarzem. znieczulające acetaminofen acyklowir, środki znieczulające miejscowo (na przykład używany przez dentystów) leki zobojętniające kwasy antybiotyki (erytromycyna, penicylina, tetracyklina *, trimetoprim), antykoagulanty, środki przeciwdrgawkowe, środki przeciwhistaminowe aspartam przeciwastmatyczny (kromoglikan, leków rozszerzających oskrzela inhalacja) baru chlorochiny (malarii leku) kortyzon leki zmniejszające przekrwienie leki moczopędne, leki przeczyszczające naparstnicy ibuprofen insulina Kaopectate, zwiotczające mięśnie oznacza od około owsiki.

. ortalidon; chlorotiazyd; furosemid; kwas etakrynowy. ANTYBIOTYKI, PRZECIWHIGIENY I ANTYWIRTUALNE Bezpieczne: penicyliny, cefalosporyny, erytromycyna. Stosunkowo bezpieczne: acyklowir - stosowanie miejscowe. W przypadku stosowania ogólnoustrojowego możliwe jest, jeśli oczekiwany efekt terapii przewyższa potencjalne ryzyko dla płodu (nie przeprowadzono odpowiednich i ściśle kontrolowanych badań bezpieczeństwa u kobiet w ciąży). Acyklowir przenika przez łożysko. Dane dotyczące wyniku ciąży u kobiet przyjmujących acyklowir w ramach ogólnoustrojowego działania w pierwszym trymestrze ciąży nie wykazały wzrostu liczby wrodzonych wad rozwojowych u dzieci w porównaniu z populacją ogólną. Ponieważ w obserwowanym.

Wirus zaprojektowane i pomaga tylko następujące leki 1.Preparaty skuteczne wobec niektórych wirusów z grupy opryszczki: a) typ wirusa opryszczki 1 i 2 - acyklowir, walacyklowir, famcyklowir. B) Wirus ospy wietrznej (typ 3) - podobne preparaty. Są przepisywane na ospę wietrzną u młodzieży i dorosłych, a także na ciężką infekcję u dzieci. C) Cytomegalowirus (typ 5) to gancyklowir, walgancyklowir i foskarnet. 2.Hronicheskie zapalenia wątroby typu B i C. Skuteczność leków sprawdzonych zakażenia bez leczenia w wielu przypadkach występują agresywnie i powodować nieodwracalne zmiany. Zastosowane: interferon + rybawiryna - w przypadku zapalenia wątroby.

. czy maść oksolinovuyu. Nie stosuje się tabletek przeciwwirusowych do stosowania doustnego podczas ciąży w leczeniu opryszczki. Oznacza to, że leki przyjmowane w zwykłych przypadkach (Acyklowir, Penciclovir, Foscranet i tym podobne) są zabronione w okresie płodności! "U mnie na początku B zbyt często wylewa, odporność spada." Smeared atsiklovirom, G mówił.

. Lekarz jest nadzorowany przez ciężarną kobietę. Jak leczyć opryszczkę: Zwykle stosowane maści i kremy antiherpethetical być stosowane do zmian wysypka (acyklowir - do 5 razy dziennie przez 5-7 dni, maści - oksolinowy, alpizarinovaya, tromontadin - 2-4 razy dziennie przez 5-10 dni ). Wysypki można wysmarować roztworem interferonu (2-3 razy dziennie przez 5-7 dni). Witamina E w roztworze przyspiesza gojenie. środki folk - rozmycie ostrości jodła olej (2-3 razy dziennie), zmiękczające brązowy rumianku kremu lub maści z nagietka (patrz przepis na naszej stronie internetowej w zakładce „konsultacje.”). Picie miasta

. Mez, prawie taki sam w jakości, pomagają źle, gorzej niż ultop. Voltaren jest lepszy niż diklofenak, chociaż aktywny składnik diklofenaku jest łatwiej tolerowany i pomaga lepiej. Acyklowir nie pomaga mi osobiście, ale zovirax działa! Tutaj tak! Myślę, że każdy powinien mieć prawo wyboru. Prawdopodobnie na leczenie nie trzeba oszczędzać, lepiej nie kupować sobie następnej bluzki, ale kupić.

Acyklowir

Formy uwolnienia

Instrukcje dla acyklowiru

Acyklowir jest lekiem przeciwwirusowym. Używany do walki z Herpes simplex - wirusem herpes simplex. Szeroka częstość występowania tego wirusa jest związana z jego odpornością na działanie szkodliwych czynników środowiskowych, długi okres inkubacji i obecność wielu szlaków infekcji. Dość powiedzieć, że około 95% światowej populacji jest nosicielami wirusa opryszczki. Jednak takie groźne statystyki nie są powodem do ogłoszenia stanu wyjątkowego, ponieważ infekcja opryszczki objawia się klinicznie tylko w określonych warunkach, w szczególności - przy zmniejszonym statusie immunologicznym nosiciela wirusa. Po aktywacji infekcja może nabawić się cech ostrej lub przewlekłej choroby. Przy znacznym spadku odporności istnieje ryzyko wystąpienia uogólnionej (układowej) infekcji. Acyklowir jest skutecznym lekarstwem w walce z infekcją herpetyczną. Jego aktywny metabolit, trifosforan acyklowiru, jest wbudowany w nić DNA wirusa, uszkadzając go i blokując replikację (namnażanie) wirusa. Acyklowir wykazuje wysoką skuteczność, bezpieczeństwo i selektywność określonego działania. Do tej pory ten lek można nazwać lekiem pierwszej linii terapii przeciwpasożytniczej, tzw. "Złoty standard". Stosowanie leku u dzieci, które są nosicielami wirusa opryszczki, skraca czas trwania i nasilenie objawów zakażenia i zwiększa działanie immunostymulujące immunotropnyh narkotyków. Wnikając w zainfekowanej komórce pod działaniem acyklowiru przekształca się enzym kinazę tymidynową acyklowiru trifosforanu, który hamuje biosyntezę wirusowego DNA. Kinaza tymidynowa jest obecna zarówno w komórkach ludzkich, jak i wirusach, ale w tym ostatnim bardziej aktywnie wiąże się z Acyclovirem, znacznie szybciej tworząc swoją postać aktywną.

To wyjaśnia selektywność leku i jego wysoki profil bezpieczeństwa. Tabletki Atsiklovir skuteczne przeciwko wirusowi opryszczki typu 1 i 2, porostom opyassyvayuschego. Jest stosowany zarówno w celach terapeutycznych, jak i profilaktycznych. Tabletki zawierające acyklowir są podawane w uszkodzeniach układowych, gdy miejscowa postać leku (maść, krem) nie była skuteczna przez 10 dni. Przy podawaniu doustnym około 15-30% substancji czynnej wchłania się do krążenia ogólnoustrojowego. Okres półtrwania leku wynosi 3,3 godziny. Wydalanie odbywa się przez nerki i, w mniejszym stopniu, przez jelito. W ciężkiej niewydolności nerek nie zaleca się przyjmowania leku Acyclovir. Podczas przyjmowania leku konieczne jest monitorowanie stanu czynnościowego nerek i monitorowanie charakterystycznych cech tego schorzenia. Acyklowir nie jest środkiem zapobiegającym przenoszeniu opryszczki narządów płciowych z jednego partnera seksualnego na drugiego, więc osoby, które są nosicielami aktywnej postaci wirusa, powinny unikać seksu bez zabezpieczenia. Zewnętrzne postacie Acyklowiru nie są przeznaczone do stosowania na błony śluzowe jamy ustnej, oczu, narządów płciowych.

Wysoka częstość występowania zakażeń opryszczką, szeroki zakres jego objawów klinicznych, estetyczne szkody wyrządzone aby pilną potrzebę, aby wybrać lek przeciwwirusowy z korzystnym profilem bezpieczeństwa, wysoką selektywność działania i odpowiednią opłatą. Acyklowir, która jest wytwarzana głównie wewnętrzne ruchem (Synthesis, Vertex Tatkhimpharmpreparaty, Atol itd.) Jest w pełni zgodny z powyższych kryteriów, i dostarcza racjonalne terapii lekowej dla danego pacjenta, przy konkretnej postaci infekcji, wykazując dużą skuteczność przy minimalnym strony efekty.

Acyklowir na opryszczkę

Maść Acyklavir z opryszczki na wargach to syntetyczny lek o selektywnym działaniu. Jego aktywnym elementem jest acyklowir. Wyprodukowane przez indyjską firmę "Elegant".

Acyklowir na opryszczkę

Mariika »10 lutego 2014, 17:27

Re: Acyklowir z opryszczką

Marianna K. »10 lutego 2014, 20:26

Re: Acyklowir z opryszczką

francuski Angelica »17 marca 2014 r., 08:19

Re: Acyklowir z opryszczką

Olivia »14 września 2014, 00:17

Re: Acyklowir z opryszczką

Mityinka »15 września 2014, 22:03

Re: Acyklowir z opryszczką

Olivia »18 września 2014, 19:58

Re: Acyklowir z opryszczką

AnnaH »24 grudnia 2014 r., 23:37

Re: Acyklowir z opryszczką

Olivia »25 grudnia 2014 r., 19:40

Re: Acyklowir z opryszczką

Taniyash »01 lipca 2015, 19:07

Re: Acyklowir z opryszczką

AnnaH »2 lipca 2015 r., Godz. 10:38

Wśród analogów maści na opryszczkę na ustach są: Virolex, Zovirax, Acyclostad, Herpetad, Herperax, Gervirax. Jest sprzedawany na receptę. O tym, jak wypić pigułki Atsiklavir z opryszczką (zamiast tradycyjnego stosowania maści) poprowadzi terapeuta, immunolog.

Wskazania środka przeciwpasożytniczego

Leczenie opryszczki acyklavirem wykazuje skuteczność w przypadkach rozpoznania nawrotowego lub pierwotnego zakażenia skóry wirusem herpes.

Instrukcje zawierają przejrzysty schemat stosowania Acyclaviru. Ograniczeniem do spotkania jest nadwrażliwość, poważne zaburzenia neurologiczne, okres naturalnego karmienia piersią.

Acyklowir, podobnie jak Zovirax, jest nietoksycznym środkiem o minimalnym zestawie odwracalnych reakcji negatywnych. W pojedynczych przypadkach można zauważyć pacjentów:

  • łagodne pieczenie, swędzenie w obszarze bezpośredniego pokrycia (z użyciem maści);
  • duszność, ból w okolicy lędźwiowej, obrzęk, nieprawidłowości w przewodzie pokarmowym, zawroty głowy (jeśli przyjmowane są w postaci tabletek);
  • psychoza, dezorientacja w umyśle, dyzartria, halucynacje, mimowolne skurcze mięśni (przy podawaniu dożylnym).

Acyklowir w opryszczce narządów płciowych wykazuje skuteczność w 97% epizodów.

Acyklowir - instrukcje użytkowania, prawdziwe odpowiedniki i formy uwalnianiu (tabletki, maść, krem, maść do oczu - Acri, heksan, ICCO) leki stosowane w leczeniu opryszczki narządów płciowych i jamy ustnej u dorosłych, dzieci i kobiet w ciąży

W tym artykule można przeczytać instrukcje dotyczące używania leku Acyklowir. Są to recenzje odwiedzających stronę - konsumentów tego leku, a także opinie lekarzy specjalistów na temat stosowania Acycloviru w praktyce. Dużą prośbą jest aktywnie dodawać swoje opinie na temat leku: lek pomógł lub nie pomógł pozbyć się choroby, co zaobserwowano w powikłaniach i działaniach niepożądanych, prawdopodobnie nie zgłoszonych przez producenta w adnotacji. Analogi Acyklowiru w obecności istniejących analogów strukturalnych. Stosować w leczeniu opryszczki doustnej i narządów płciowych u dorosłych, dzieci, a także podczas ciąży i laktacji. Znaki towarowe różnych wariantów acyklowiru: Acry, HEXAL, AKOS.

Acyklowir - lek przeciwwirusowy, syntetyczny analog nukleozydu tymidynowego, który ma wysoce selektywny wpływ na wirusy opryszczki. W komórkach zakażonych wirusem przez kinazę tymidynową wirusa przechodzi szereg kolejnych reakcji transformacji acyklowiru w postaci mono-, di- i trifosforan acyklowiru. Trójfosforan acyklowiru jest wprowadzany do łańcucha wirusowego DNA i blokuje jego syntezę przez kompetycyjne hamowanie wirusowej polimerazy DNA.

Swoistość i bardzo wysoka selektywność działania wynika również z jego dominującej akumulacji w komórkach dotkniętych wirusem opryszczki. Wysoce aktywny przeciwko wirusowi Herpes simplex typu 1 i typu 2; wirus powodujący ospę wietrzną i półpasiec (Varicella zoster); Epsteina-Barra (typy wirusów są wymienione w kolejności rosnącej minimalnej stężenia hamującego acyklowiru). Umiarkowanie aktywny wobec wirusa cytomegalii.

Kiedy opryszczki zapobiega nowych elementów choroby, zmniejsza prawdopodobieństwo powikłań skórnych rozpowszechniania i trzewnych przyspiesza skorup edukacja, zmniejsza ból w ostrej fazie półpaśca.

Farmakokinetyka

Po podaniu doustnym biodostępność wynosi 15-30%, a stężenia zależne od dawki są wystarczające do skutecznego leczenia chorób wirusowych. Pokarm nie ma znaczącego wpływu na wchłanianie acyklowiru. Acyklowir dobrze penetruje wiele narządów, tkanek i płynów ustrojowych. Acyklowir przenika przez krew-mózg i bariery łożyska, gromadzi się w mleku matki. Około 84% wydalane jest przez nerki w niezmienionej formie, 14% - w postaci metabolitu. Mniej niż 2% acyklowiru jest wydalane z organizmu przez jelita.

Wskazania

  • leczenie zakażeń skóry lub błony śluzowej, powodowanych przez wirusy opryszczki zwykłej typu 1 i 2 (opryszczki narządów płciowych i jamy ustnej), zarówno pierwotne, jak i wtórne, w tym opryszczki narządów płciowych;
  • zapobieganie zaostrzeniom nawracających zakażeń wywołanych przez typy Herpes simplex 1 i 2 u pacjentów z prawidłowym stanem odporności;
  • zapobieganie pierwotnym i nawracającym zakażeniom powodowanym przez typy 1 i 2 wirusa opryszczki pospolitej, u pacjentów z niedoborem odporności;
  • w złożonej terapii pacjentów z ciężkim niedoborem odporności: z zakażeniem HIV (stadium AIDS, wczesnymi objawami klinicznymi i rozwiniętym obrazem klinicznym) oraz u pacjentów po przeszczepieniu szpiku kostnego;
  • leczenie pierwotnych i nawracających zakażeń wywołanych wirusem ospy wietrznej półpaśca (ospa wietrzna, półpasiec, opryszczka).

Formy uwolnienia

Tabletki 200 mg.

Maść do użytku zewnętrznego 5%.

Krem do użytku zewnętrznego 5%.

Liofilizat do przygotowania roztworu do infuzji (w zastrzykach).

Instrukcja użytkowania i dawkowania

Acyklowir przyjmuje się podczas posiłku lub bezpośrednio po posiłku i popija odpowiednią ilością wody. Schemat dawkowania ustalany jest indywidualnie, w zależności od ciężkości choroby.

Leczenie zakażeń skóry i błon śluzowych wywołanych przez typy Herpes simplex 1 i 2

Acyklowir jest przepisywany w dawce 200 mg 5 razy na dobę przez 5 dni z 4-godzinną przerwą w ciągu dnia i 8-godzinną przerwą w nocy. W cięższych przypadkach choroby przebieg leczenia można przedłużyć do przepisu lekarza do 10 dni. W ramach złożonej terapii ciężkiego niedoboru odporności, w tym. z rozwiniętym obrazem klinicznym zakażenia HIV, w tym wczesnymi objawami klinicznymi zakażenia HIV i stadium AIDS; po przeszczepie szpiku kostnego lub gdy występuje naruszenie wchłaniania z jelita, przepisuje się 400 mg 5 razy na dobę.

Leczenie należy rozpocząć jak najszybciej po wystąpieniu infekcji; przy nawrocie acyklowir jest przepisywany w okresie prodromalnym lub gdy pojawiają się pierwsze elementy wysypki.

Zapobieganie nawrotom zakażeń wywołanych przez typy Herpes simplex 1 i 2 u pacjentów z prawidłowym stanem odporności

Zalecana dawka to 200 mg 4 razy na dobę (co 6 godzin) lub 400 mg 2 razy na dobę (co 12 godzin). W niektórych przypadkach skuteczne są niższe dawki - 200 mg 3 razy dziennie (co 8 godzin) lub 2 razy dziennie (co 12 godzin).

Profilaktyka zakażeń wywołanych przez typy Herpes simplex 1 i 2 u pacjentów z niedoborem odporności.

Zalecana dawka to 200 mg 4 razy dziennie (co 6 godzin). W przypadku ciężkiego niedoboru odporności (na przykład po przeszczepieniu szpiku kostnego) lub jeśli absorpcja jest naruszona z jelita, dawkę zwiększa się do 400 mg 5 razy dziennie. Czas trwania leczenia zapobiegawczego jest określany przez czas trwania okresu ryzyka zakażenia.

Leczenie zakażeń wywołanych przez wirus Varicella zoster (ospa wietrzna)

Przypisać 800 mg 5 razy dziennie, co 4 godziny po południu i przez 8 godzin w ciągu nocy. Czas leczenia 7-10 dni.

Przypisać 20 mg / kg 4 razy dziennie przez 5 dni (maksymalna pojedyncza dawka 800 mg), dzieci od 3 do 6 lat: 400 mg 4 razy dziennie, ponad 6 lat: 800 mg 4 razy dziennie w ciągu 5 dni.

Leczenie należy rozpocząć w momencie pojawienia się pierwszych objawów ospy wietrznej.

Leczenie zakażeń wywołanych przez wirus Herpes zoster (półpasiec)

Przypisuj 800 mg 4 razy dziennie, co 6 godzin przez 5 dni. Dzieci w wieku powyżej 3 lat przepisują lek w tej samej dawce, co dorośli.

Leczenie i profilaktyka zakażeń wywołanych przez typy Herpessimplex 1 i 2, dzieci dzieciństwa z niedoborem odporności i prawidłowym stanem odporności.

Dzieci od 3 lat do 6 lat - 400 mg; ponad 6 lat - 800 mg 4 razy dziennie. Dokładniejsza dawka jest określana na podstawie obliczenia 20 mg / kg masy ciała, ale nie więcej niż 800 mg. Przebieg leczenia wynosi 5 dni. Brak danych dotyczących zapobiegania nawrotom zakażeń wywołanych wirusem opryszczki pospolitej i leczenia półpaśca u dzieci z prawidłowymi parametrami odporności.

Do leczenia dzieci W ciągu 3 lat 800 mg acyklowiru jest przepisywane 4 razy na dobę co 6 godzin (tak jak w przypadku osób dorosłych z niedoborem odporności).

U osób starszych obserwuje się zmniejszenie klirensu acyklowiru w organizmie, równolegle ze zmniejszeniem klirensu kreatyniny. biorąc duże dawki leku w środku, powinien otrzymać wystarczającą ilość płynu. W przypadku niewydolności nerek konieczne jest rozwiązanie problemu zmniejszenia dawki leku.

Efekt uboczny

  • nudności, wymioty, biegunka;
  • ból brzucha;
  • nieznaczny wzrost mocznika i kreatyniny;
  • Lakopenia, erytropenia, niedokrwistość, trombocytopenia;
  • ból głowy;
  • zawroty głowy;
  • pobudzenie, dezorientacja, senność;
  • drżenie;
  • halucynacje;
  • drgawki;
  • duszność;
  • reakcje anafilaktyczne;
  • wysypka skórna, swędzenie, pokrzywka;
  • zmęczenie;
  • gorączka;
  • mialgia.

Przeciwwskazania

  • okres laktacji;
  • Dzieci poniżej 3 lat (dla tej postaci dawkowania).

Zastosowanie w ciąży i laktacji

Acyklowir przenika przez barierę łożyskową i gromadzi się w mleku matki. Stosowanie leku w czasie ciąży jest możliwe tylko wtedy, gdy zamierzona korzyść dla matki przekracza potencjalne ryzyko dla płodu. Jeśli konieczne jest przyjmowanie acyklowiru podczas karmienia piersią, konieczne jest przerwanie karmienia piersią.

Instrukcje specjalne

Acyklowir stosuje się ściśle zgodnie z zaleceniami lekarza, aby uniknąć powikłań u dorosłych i dzieci w wieku powyżej 3 lat.

Czas trwania lub powtarzane leczenie pacjentów z acyklowirem o obniżonej odporności może prowadzić do pojawienia się szczepów wirusów, które są niewrażliwe na jego działanie. Większość wykrytych szczepów wirusów, niewrażliwych na acyklowir, wykazuje względny brak wirusowej kinazy tymidynowej; Szczepy ze zmienioną kinazą tymidynową lub ze zmienioną polimerazą DNA zostały wyizolowane. In vitro działanie acyklowiru na izolowane szczepy wirusa Herpes simplex może powodować pojawianie się mniej wrażliwych szczepów.

Ostrożnie lek jest przepisywany pacjentom z zaburzeniami czynności nerek, w podeszłym wieku ze względu na wydłużenie okresu półtrwania acyklowiru.

Podczas stosowania leku konieczne jest zapewnienie wystarczającej ilości płynu.

Podczas przyjmowania leku należy monitorować funkcję nerek (stężenie mocznika we krwi i kreatyniny w osoczu krwi). Acyklowir nie zapobiega przenoszeniu opryszczki drogą płciową, dlatego w trakcie leczenia należy powstrzymać się od stosunku płciowego, nawet w przypadku braku objawów klinicznych. Konieczne jest poinformowanie pacjentów o możliwości przeniesienia wirusa opryszczki narządów płciowych w okresie wysypki, a także o przypadkach bezobjawowego przenoszenia wirusa.

Wpływ na zdolność prowadzenia pojazdów i zarządzania mechanizmami

Brak danych. Należy jednak pamiętać, że podczas leczenia acyklowirem mogą rozwijać się zawroty głowy, dlatego należy zachować ostrożność podczas prowadzenia pojazdów i podejmowania potencjalnie niebezpiecznych czynności wymagających zwiększonej uwagi i szybkości reakcji psychomotorycznych.

Interakcje leków

Wzmacnia się działanie acyklowiru przy równoczesnym podawaniu immunostymulantów.

Przy jednoczesnym przyjęciu leków nefrotoksycznych wzrasta ryzyko rozwoju niewydolności nerek.

Analogi leku Acyclovir

Strukturalne analogi dla substancji czynnej:

  • Acigerpine;
  • Acyklowir Belupo;
  • Acyklowir HEXAL;
  • Acyclovir Sandoz;
  • Acyclovir forte;
  • Acyklowir-AKOS;
  • Acyklowir-Acry;
  • Acyklowir-Ferezyn;
  • Acyclostad;
  • Vero-Acyklowir;
  • Vivorax;
  • Virolex;
  • Gervirax;
  • Gerpevir;
  • Gerperax;
  • Opryszczka;
  • Zovirax;
  • Lysavir;
  • Medovar;
  • Provirsan;
  • Supperan;
  • Cyclovax;
  • Cyclovir;
  • Cytivir.

Acyklowir /

Acyklowir - biały krystaliczny proszek, maksymalna rozpuszczalność w wodzie (w 37 ° C) 2,5 mg / ml, masa cząsteczkowa 225.21. Sól sodowa Acyklowiru - maksymalna rozpuszczalność w wodzie (w 25 ° C) przekracza 100 mg / ml, masa cząsteczkowa 247,19; przygotowany roztwór (50 mg / ml) ma pH około 11.

Do użytku systemowego: pierwotne i nawracające infekcje skóry i błon śluzowych wywołane wirusem opryszczki pospolitej (typ 1 i 2), w tym opryszczka narządów płciowych, opryszczkowe zmiany u pacjentów z niedoborem odporności (leczenie i profilaktyka); półpasiec, ospa wietrzna.

Do użytku zewnętrznego: opryszczka skóry i błon śluzowych, opryszczka narządów płciowych (pierwotna i nawrotowa); zlokalizowane półpasiec (zabieg pomocniczy).

Do stosowania miejscowego w okulistyce: opryszczkowe zapalenie rogówki.

Nadwrażliwość na acyklowir lub walacyklowir.


Ograniczenia w korzystaniu z:

Z wprowadzeniem IV: odwodnienie, niewydolność nerek (ryzyko działania nefrotoksycznego), zaburzenia neurologiczne lub reakcje neurologiczne na stosowanie leków cytotoksycznych, w tym. w anamnezie.

Połknięcie: odwodnienie, niewydolność nerek.


Zastosowanie w ciąży i laktacji:

Ciąża. Być może, jeśli spodziewany efekt terapii przekracza potencjalne ryzyko dla płodu (nie prowadzi się odpowiednich i ściśle kontrolowanych badań bezpieczeństwa stosowania u kobiet w ciąży). Acyklowir przenika przez łożysko. Dane dotyczące wyniku ciąży u kobiet przyjmujących acyklowir w ramach ogólnoustrojowego działania w pierwszym trymestrze ciąży nie wykazały wzrostu liczby wrodzonych wad rozwojowych u dzieci w porównaniu z populacją ogólną. Ponieważ niewielka liczba kobiet została objęta nadzorem, niemożliwe jest rzetelne i jednoznaczne wnioski dotyczące bezpieczeństwa stosowania acyklowiru podczas ciąży.

Karmienie piersią. Acyklowir przenika do mleka matki. Po doustnym przyjęciu acyklowiru oznaczano go w mleku kobiecym w stężeniach, których stosunek do stężenia w osoczu wynosił 0,6-1,4. W takich stężeniach w mleku matki dzieci karmione piersią mogą otrzymywać acyklowir w dawce 0,3 mg / kg / dobę. Biorąc to pod uwagę, acyklowir należy podawać kobietom karmiącym z ostrożnością, tylko w razie potrzeby.

Dzięki systemowej aplikacji:

Ze strony układu pokarmowego: z iv wstępem - anoreksja, nudności i / lub wymioty; po podaniu doustnym - nudności i (lub) wymioty, biegunka, ból brzucha.

Od układu nerwowego: z iv wstępem - zawroty głowy, objawów encefalopatii (splątanie, omamy, drgawki, drgawki, śpiączka), delirium, zaburzenia (często u pacjentów z grupy ryzyka neurologicznych) depresja lub psychozy; po podaniu doustnym - złe samopoczucie, ból głowy, zawroty głowy, pobudzenie, senność.

Z układu sercowo-naczyniowego i krwi: z iv wstępem - Niedokrwistość, neutropenia / neutrofilia, małopłytkowość / trombocytoza, leukocytoza, krwiomocz, zespół DIC, hemoliza, obniżenie ciśnienia krwi.

Z układu moczowo-płciowego: z iv wstępem - przejściowy wzrost poziomu azotu mocznikowego we krwi i poziomu kreatyniny w surowicy (z powodu wartości Cmax w osoczu i stanu równowagi wodnej pacjenta), ostra niewydolność nerek (częściej z szybkim wstrzykiwaniem IV).

Inne: reakcje anafilaktyczne, alergiczne reakcje skórne (świąd, wysypka, zespół Lyella, pokrzywka, rumień wielopostaciowy i wsp.), zaburzenia widzenia, gorączka, leukopenia, powiększenie węzłów chłonnych, obrzęk obwodowy, przemijające zwiększenie aktywności aminotransferaz wątrobowych i bilirubiny; z iv wstępem - reakcje w miejscu podania dożylnego: zapalenie żył lub miejscowe zapalenie (ból, obrzęk lub zaczerwienienie), martwica (jeśli lek dostanie się pod skórę); po podaniu doustnym - bóle mięśni, parestezja, łysienie.

Do użytku zewnętrznego: bolesność, pieczenie, swędzenie, wysypka skórna, zapalenie sromu.

Podczas stosowania maści oftalmicznej: pieczenie w miejscu podania, zapalenie powiek, zapalenie spojówek, powierzchowne powierzchowne keratopatia.

W leczeniu acyklowirem zaleca się dużą ilość płynu (aby zapobiec tworzeniu się osadu acyklowiru w kanalikach nerkowych).

Należy zachować ostrożność przy podawaniu dożylnym pacjentom z zaburzeniami neurologicznymi, upośledzoną czynnością wątroby, zaburzoną równowagą elektrolitową, wyraźną niedotlenieniem oraz z zaburzeniami czynności nerek (i przy podawaniu wewnętrznym). Aby zmniejszyć ryzyko uszkodzenia nerek przy podawaniu dożylnym, lek należy podawać powoli, przez 1 godzinę, po pojawieniu się objawów nefropatii lek jest anulowany.

Toksyczny wpływ acyklowiru na OUN jest bardziej prawdopodobny u pacjentów z upośledzoną odpornością, u pacjentów w podeszłym wieku, stosujących duże dawki.

Kiedy terapia acyklowir w praktyce klinicznej odnotowano plamicę małopłytkową i / lub zespół hemolityczno-mocznicowy, w rzadkich przypadkach zgonu u chorych z objawami form HIV.

Nie zaleca się przepisywania dzieciom leczenia ospy wietrznej, jeśli choroba jest łagodna.

W leczeniu opryszczki narządów płciowych należy unikać współżycia seksualnego lub stosować prezerwatywy. Zastosowanie acyklowiru nie zapobiega przeniesieniu wirusa na partnera.

Krem i maść do użytku zewnętrznego (5%) nie jest zalecany do stosowania na błony śluzowe jamy ustnej i oczu. możliwy rozwój wyraźnego lokalnego zapalenia.

W leczeniu maści ocznej nie należy nosić soczewek kontaktowych.